Vi lämnade nordön just i rätt tid….Resterna av en tropisk cyklon (”Evan”) som ställt till stort kaos på Samoa och Fiji beräknas drabba nordön med stora regnmängder och blåst under julen. Men på sydön – framförallt de centrala delarna av landskapet Otago där vi ska vara – blir det sol!

Under de tre dagar vi varit i Dunedin har det blivit lite sightseeing i och utanför stan. Här kan man heller inte undvika att studera fåglar. Otago Peninsula är hem för en utrotningshotad pingvinart (Yellow eyed penguin) och en av världens största typer av albatross (Royal Northern Albatross).Andra flygande invånare på halvön var rödbent mås (Red legged seagull) och ostronfångare (Oyster catcher) just nu med ungar!

Första dagen i Dunedin besökte vi Orokonui fågelreservat som är ett inhägnat område (inte för fåglarna men för skadedjur som råttor, katter, vesslor, illrar och possum) för att skydda fåglar, deras ägg och ungar och den ursprungliga bush-vegetationen. Vi såg och hörde ett antal fåglar som t.ex. Tui och Bell bird med sin vackra och starka sång. Mest spännande var nog att få se den mycket sällsynta stora bruna Nya Zeeländska papegojan Kaka som bara finns på sydön. Ett antal Kaka har introducerats till reservatet och de verkar trivas utmärkt. En av de vackra fåglarna flög alldeles över våra huvuden!

Här sitter Hans-Göran på stranden Victory Beach fortfarande på Otago Peninsula och begrundar hur lätt det är att få pippi på fåglar!!

ia och Hans-Göran