Efter mycket resande fram och tillbaka i landet, stannar vi nu i Hamilton till det blir dags att åka hem. Jag har ju bott i Hamilton i ca 3 år och har fortfarande en hel del vänner här. Min kinesiska kompis Yi och hennes familj tog oss ut på lunch (Yam Cha eller Dim Sum) och vi njöt av god kinesisk mat!


I Hamilton finns en fin stadsträdgård som jag faktiskt aldrig tidigare besökt. Den är organiserad som ett antal mindre ”tematrädgårdar” (kinesisk, japansk, indisk, engelsk, italiensk) – fantastiskt vackra. En av våra favoriter var den indiska trädgården som tydligt påminde om Taj Mahal i Agra.


Hamilton ligger mitt på nordön, så det tar ungefär lika lång tid att åka till havet på västsidan (Tasmanska sjön) och på östsidan (Stilla havet). Det är nog vanligast att ta sig till västkusten och orten Raglan som är känd som ett pittoreskt litet samhälle med ganska många permanentboende. Här finns ett fint vattenfall Bridal Veil Falls som vi besökte. Fallet är 55 m högt.


Raglan är också världsberömt för sina surfstränder där man har haft surf-VM och ständigt har surfundervisning. Vågorna kommer från vänster vilket tydligen är ganska ovanligt.


Sanden på västsidan av nordön är svart och mycket magnetisk (högt
järninnehåll) ännu ett tecken på öarnas vulkaniska aktivitet. Svart sand
blir naturligtvis mycket varmare i solen är vit sand…..och skor eller
annat skydd för fötterna rekommenderas när man ska promenera där!


Låt mig slutligen visa ett av de favorituttryck som används här i Nya Zeeland, det finns i olika varianter som t.ex. ”100% pure”, ”100% clean and green New Zealand”. Här är ett liknande uttryck på det nybyggda nötslakteriet Te Aroha (som vi naturligtvis besökte!!….).

ia och Hans-Göran